Oni jašu a Mojsije harmonike baca – Deba i mržnje oliti fobije(Jednočinka)

Imamo jednog vrlog prijatelja. Zovu ga Deba.
Možda ga znate?

Vi mislite deb'o čovjek. Jok , boni nikako, mršav je ko girica.
Onda pomislite da je debil.
Ma jok , odebljo mu mozak od nesuvislih misli.

Dobar je on , jalijaš  i mahalaš , a to mu na istu deređu dođe.
Blesav ko jednosmjerna struja izmješana u tri faze i opičen k'o konj kad naganja zebru.
Znači misli u crno bijelom , jednoličnom , a  vijugavo sivom  koloru.

Išli mi jednom , namah poslije rata ,lijepom i raskošnom ulicom. Žemskom.
Pitate kako znamo da je ženska ili otkad se to ulice djele na muške i ženske?
Joj , jeste blesavi . Niste čuli da je sve u parovima . Jin i Jan. Ako se ulica zove Rave  J. ili  Lepa Da'De, šta vi mislite je li to žemska ili muška ulica?
I nemojte da bi nam sad nešto implicirali.  U smislu i mi volimo curvoasier i dobre komade . Obnaženog mješanog mesa za meze i akšamluke ; dakako !

Volio se  Deba zagledati u izloge.
Vi mislite, hoće nešto da kupi.
Ma jok, boni. Baš ste neupućeni !
Uglavnom je dekintiran. Sve potroši na grlice .
I da znate , nije na one čaršijske što se lomataju oko šadrvana  , mošćanice i drine i od insana  se plaho grebu , a insani od njih mogu fasovat hejbet neželjenih aferima . Sav gutenberg neminovno sprca na prave prvacate  đardinske grlice , koje u principu , i na početku i na kraju računice ispadnu poprilično ekonomski nerentabilnije. Dobro nije sve u penezima . Ipak kompenzacija je izdašnije od ulaganja. Što više ulažeš , to se više asanama , a i osmjeha na licu rađa.

On se zagleda u staklo da vidi koliko je lijep i ima li koja pametna da mu niče  iz čela .
A ružan ko glista kad je zgazi auto . I nikad ni jene , za vas cijeli život nije procuclo ili nešto  nalik na filozofiju , onu vehtu zapadnjačku beglenisao . Nikad mu na pamet nije palo da natandari kaku riječ , ako nije u mahali sazrela .

A izgleda veoma pametno. Ko Rodenov mislilac ili dijete na tuti.

Odjednom , skoro zakuka, ko sinja kukavica kad je uhvate na djelu:
-Oni me mrze!
-Ko to bolan?
-Evo ovi. Natandarili veliki plakat u izlog i jasno i glasno samo što se ne deru kažu : Deba mi te mrzimo.

Neka američka dobrotvorna organizacija , jes kako nije odlučila obznaniti da nekog mahalaša mrzi.. Vidimo, zaista jesu, Natakarili plakat.  Čitamo:

” If you are Racist,
Seksist,
Homophobics or an Asshole
Don't Come in “

-Kako znaš da baš  tebe mrze.
-Znam zasigurno, evo piše plavo na crveno sa bijelim proredom , pride sa hejbet zvjezdica zamuhurano!

-Ma hajde bolan ,  to se tebi samo čini.

– Nije me'ščini , već sam totalitarno siguran. Idem rješiti problem. Siguro je siguro , kad je u mahali zamuhurano . Ne volim da me iko mrzi.
-Nemoj bolan belajisati . Šta te briga da te taki mrze? Bitno je da ti misliš da si u pravu.

Namah uđe. Mi nemamo kud,  i mi , čoporativno  za njim.

Kultura prije svega.
S vrata vrlo horski i glasovito :

-Selam alejkum!


Mrak dama, ne po tenu, njih ne zapošljavaju američki “humanitarci”. Već po fizici  . Diše po metra ispred sebe i trepće očima nadoštiklanim haman do po pjegavog  nosa. To nam govori i da je prava pravcata , orginalna plavuša , a ne one oblajhane , koje se unatoč fami o bezbrižnosti i lepršavosti moždane šupljine originala , trpaju međ oriđinl plave ljepot anđele .


-Izvolite, šta ste trebali ?

Deba se zableno , zavalio labrnju do poda i  unezgodio. Znamo šta mu  se mota po moždanoj hercikop masi .

A opet ,  anglosaksonski naglasak  južnog zapada , sjevernoameričkog potkontinenta , mu nikako ne miriše na dobro. Kju – klux – klan je tamo još uvijek glavna zakletva , bez obzira na američki “najdemokratskiji ” pogled na svijetu. Koliko on zna. A on ,  ako nešto zna , onda ga beli zna.

-Mi ništa, ali Vi našeg druga mrzite , ko da je crnjo. A vidite da nije. On je samo jedan bijeli  mahalaš oriđinale.

-Zašto misli da ga mrzimo?

– Hajd’ Deba trtljaj !

-Evo vako vam ga : Ja sam napriliku rasist. Volim žene svih rasa. I seksist  sam jer se volim seksati oliti takariti sa njima, bez obzira na rasu , vjeru , politička opredjeljenja , stas , uzrast …
-Ma nije to rasizam i seksizam , dapače to je veoma pohvalno sa vaše strane.
-I ja mislim da je veoma povalno sa naše strane. I hvala vam i  što me vi povaljujete, ako Bog da.
– A dalje?
– Mislio da ćemo se zaustaviti kod povaljivanja, ali idemo dalje. Nisam  homofob jer mrzim pederčine,  ali  volim lezibejke. One mi milina,  valja se mnogo pomučiti , a tanka fajda. A to se dvoje neutrališe.
-E to je veoma nezgodno, jer jedno ne opravdava drugo. Mislim da se  jedno drugim ne može izbrisati. .
-Pa i ja sama istog mišljenja. Đe ćeš pogan porediti sa miomirisnim đardinkama. Evo ,  molim te reci Vi meni ,šta bi ti radila kada bi Vam se kojim slučajem jedan peško , pogotovo osunčane puti , počeo motati oko te tvoje prelijepe i ohoho oble sjedalice.
-Molim vas nemojte biti tako lični. Hekunla bih ga stolicom posred glave. Ili pištoljem , taka – taka u čelenku. Tako se kod nas na južnom  zapadu  radi.
– Ti si prava. Vidim  Dalassko , ti si za brisanje sodomlija i gomorlija sa mape zemaljske. Kako neću biti ličan bona. Vidiš kakva je ta stolica. Vrtoglava, a ja ljubomoran na nju. Sami pliš i kadifa se u nju zavalio. Ne može da diše.
– A ovo zadnje dobri moj čovječe. Šta sa njim?
-Nisam ja baš dobar ashole nikako nisam. Ja sam nevini mali , bijeli zloćo , u mnogočemu pljunuti ass. Ali to je malo duža i obimnija priča , a i za ovo zadnje nisam siguran na šta ste mislili?  Morali bi to uz neki zalogaj i kvasinu za grlo i tilo protabiriti, okano moje. Rodi Deba okice lijepe.

I protabirili su. Debelo.  Taki je Deba. Kad se nečeg privati ne pušča. Bilo je tu mamicanja. Hejbet. Možda ga zato zovu kako zovu. Ali nije dugo trajala . Mamicaljka se vrnula na djedovska kjuklusklanovska pamučna polja. Sumertime je safatalo.

Poslije devet mjeseci ona kjukluksklanovka iz Dallassa , sjedi u tangama , što bi se po mahalski definisalo gologuza , samo u čizmama sa velikim ostrugama , na verandi :  Na licu se deb(a)ilan osmjeh cereka i privija  malog mahalaša na grudi. Pljunuti Deba. Samo bi dojkio. Ne miče sise iz ustiju. Vidi se da mu je žao što nema dvoje usta. Ha mu makneš ljepoticu iz usta njišti i reve ko konj , koji samo jednu kobilu ima.

-Joj levata majko mila.  Kako bih u Americi  zatrudnila i rodila , a da budem sto posto  sigurna da će mi dijete skroz naskroz biti bijelo. Ma , naučili me djedovi da ne vjerujem u genetiku ni rođenog muža.

A  Deba?

Ne pitajte! Prosvijetlilo mu se i skonto fol. Nikad neće ženiti Amerikanke sa američkog južnog zapada. Čak i na kratke staze intimisanje belaj živi . I  Jazuk ! I kad jašu mamuze ne skidaju. Ludnica .

Komentariši